KONKURRENCER OG MESTERSKABER

I kronologisk rækkefølge er her samlet oplysninger om de konkurrencer, der blev afholdt på LF i 1956-70. Mere læsestof findes i artiklen om konkurrencer. Konkurrencer i resten af Danmark bliver samlet på www.rockkonkurrencer.dk
 
 
LF-mesterskabet i Pigtråd 1964 
Forsamlingsbygningen, Nakskov. 29. november kl. 14.30-20.00 
Arr: LOL-POP. Solister: Danny and the Royal Strings 
 
1. The Thunderbirds (Pokal + gavekort til Høyers Musikhandel til de tre vindere) 
2. The Shaking Danes 
3. Men of Mystery 
The Buffalos - The Skyriders (Præstø) - The Victors - The Rangers - The Strangers - The Muggers - Johnny and his Snakes - The Savages
 
Hvor der tidligere havde været de gængse talent- og amatørkonkurrencer med alle slags optræden, så var musikken og stemningen nu til pigtråd med den første rigtige rockkonkurrence:  
“Unge der skreg og hylede og klappede I takt, sangere, der vred sig i ekstatisk ophidselse akkompagneret af trommer og elektriske guitarer” og ”700 unge i ekstase over pigtrådsmusik” ”750 indenfor og mange udenfor, der ventede på at komme ind” var overskrifterne i aviserne. 
“Der kunne ikke presses et menneske mere ind i lokalerne i Forsamlingsbygningen i Nakskov i går eftermiddag, da lolland-falstermesterskabet i pigtrådsmusik blev afviklet. Orkestrene deltog i konkurrencen med hver fire numre, og ind imellem spillede Danmarks bedste pigtrådsorkester ”Danny and the Royal Strings”. Stemningen til en Beatles-koncert kunne ikke være bedre end den, der herskede medens konkurrencen stod på. De 700 tilskuere, der slap indenfor, inden brandvæsenet lukkede dørene, larmede så de af og til overdøvede orkestrene, og det vil sige noget. Alle siddepladser var optaget, og bag i salen stod de unge så tæt som sild i en tønde og hang ud over rækværket” (NyD 30.11.64) 
 
                 
         The Shaking Danes spiller sig på en 2. plads, men The Thunderbirds sejrer
 
”Den anslaaede værdi af de medvirkende orkestres anlæg menes at ligge på 200.000,- kr” (Fo 30.11.64) Overgaard fra vinderorkesteret: "Goldschadt havde noget familie hos tøjforretningen Carlton i Nykøbing, der var ejet af hr. Ginsborg. Vi fik skræddersyet sorte jakkesæt med svaj i buksebenene - og det var ikke kendt i Danmark endnu - og så orange skjorter med kravekrøs. At vi så også kunne byde Lolland-Falsters første Fender-bas og Ludwig-trommesæt, ja, det gjorde også de øvrige deltagende grupper grønne af misundelse."
 
LF-mesterskabet i Beat 1965 (1)
30. januar. Arr: Public Center A/S, Shouts Club og Reventlowparken. Konferencier: Palle Holgersen. Solister: Gunilla Thorn – Danny and the Royal Strings – The Thunderbirds – Henrik Burton – Konferenfier: Alvin Linnemann. 
 
1. Men of Mystery (Nyk. F) – videre til finalen DM i pop 1965 i Tivoli.
 
     
 
Tormentors (Sakskøbing) - The Savages (Nakskov) - Men og Mystery (Nyk. F.) - The Shaking Danes (Nakskov) - The Buffalos (Nysted) - Johnny and his Snakes (Nyk. F.)
 
Da Public Center arrangerede et mesterskab i beatmusik i januar 1965 skabte det en del røre blandt orkestrene og i hele branchen. Aviserne kaldte det ”pigtråds-krig” at der nu blev afholdt to mesterskaber. Knud Andersen, Lol-Pop (arrangør af sidste års LF i beat): ”Jeg har kun en kommentar. De maa da gerne lave mesterskaberne, men jeg kan faktisk ikke se, hvad de skal hernede paa Lolland-Falster”.
Impresario Poul Birkum Petersen: ”Det er da helt blødt at lave disse mesterskaber, naar der i november maaned blev afholdt LF-Mesterskaber, og der snart skal holdes et igen. Det kan da vist ikke interessere nogen orkestre. Et saadant mesterskab vil jo ikke være noget værd, naar der er mesterskaber igen kort efter”.
”Stemningen i Reventlowparken under konkurrencen kunne slet ikke sammenlignes med den, de var i Forsamlingsbygningen i Nakskov da det første LF-mesterskab blev afgjort, men da var der jo også 11 orkestre til at hidse de unge op” (NyD 1.2.65).
Erik Haaest (Public Center): ”Der er jo ikke noget at gøre ved, at flere orkestre ikke vil være med. Jeg kan da være fløjtende ligeglad med, hvem der vinder mesterskabet. Alle og enhver laver jo efterhaanden konkurrencer, for det er jo altid godt, naar man vil tjene penge. Selvfølgelig er det da for at tjene penge, at jeg arrangerer mesterskaber i de forskellige landsdele og et afsluttende DM. Dog er det ogsaa, fordi jeg efterhaanden er blevet noget irriteret paa alle dem, der bare laver mesterskaber og faar orkestrene til at spille gratis uden nogen virkelig præmie. Ganske vist er der ikke præmier ved landsdelsmesterskaberne, og orkestrene faar ingen udgifter dækket, men vinderen af DM i Tivoli faar præmier.
 
                                             
 Men of Mystery (I sorte jakker) udråbes som vindere
 
 
 
 
Danmarks Rolling Stones
Reventlowparken d. 7.marts 1965 kl. 15. Lolland-Falster kvalifikationen. Dommere: Jan M Mølholm, Kbh., Marianne Lindegaard og Flemming B. Knudsen fra Lollands Tidende, Erik Christensen NY DAG, Hans Thomsen BT.
Solister: Men of Mystery. 
 
1. The Shaking Danes (Nakskov)
2. The Rangers (Nakskov)
3. The Mercey Boys (Østofte)
The Muggers (Maribo)
"Specielt husker jeg at vi stillede op til Rolling Stones mesterskab i Rewentlowparken med Satisfaction der lige var kommet frem. Vi var hunderæd for at andre orkestre ville stille op med det nummer, men det gjorde de ikke så da Carsten lagde ud med de første toner kogte salen. Det glemmer jeg aldrig." Mogens Bonde (The Muggers)
1 og 2 videre til semifinale i Roskilde 21.3.
 
"Foruden de mange orkestre gav Men of Mystery flere numre til bedste. I alt overværede 650 tilhørere gårsdagens arrangement" (NyD 8.3.65).  
 
Nakskovmesterskabet i pigtråd 1965
8. maj Forsamlingsbygningen. Arr: The Shaking Danes fanclub
Ca. 500 betalende gæster. Uden for konkurrence: The Shaking Danes. Publikumsafstemning. 
 
1. The Gunfighters
The Firelighters - The Buffalos - El Halcots - The Reatles - The Cargos - The Mercey Boys. 
 
NyD 9.5.65: "En efter en kom gutterne på scenen. Her stod de i rampelyset. Generte, men med en maske af ligegyldighed i et forsøg på at frigøre sig for den amatøragtige stil, der kendetegner enhver optræden på begynderstadiet. Hårde og selvbevidste virkede de i deres spraglede kostumer. Følsomt og kejtet lod de fingrene glide langs strengene. Prøvende lod de nogle akkorder springe fra strengene. Sangeren greb mikrofonen og frembragt nogle prøvesignaler for at sikre sig en korrekt gengivelse."
 
LF-mesterskabet i Beat 1965 (2)
("Provinsens største Beat Dancing Show")
31.okt. Forsamlingsbygningen, Nakskov. Arr: Danny and the Royal Strings’ Fanclub. Solister: Danny and the Royal Strings.
 
1. The Shaking Danes (Nakskov)
2. The Thunderbirds (Nyk.F.)
3. The Gunfighters (Nakskov)
 
The High-Heeled Sneakers - Kannibalerne - Dynamite Group (Nyk.F.) - The Flintstones - The Knights (Nyk.F) - The Victors (Nyk.F) - The Servants (Maribo) - The Muggers (Maribo) - The Roosters (Maribo) - The Mercey Boys (Østofte) - The Hangmen (Rødby).
 
 
 
 
                        
                    The Shaking Danes klar til præmieoverrækkelse
 
NyD 1.11.65: "Den overvældende tilslutning viste, at pigtrådsmusikken stadig har et fast greb i sit publikum. Allerede efter middag begyndte de første at strømme til, og kl. 15 var alt kaos. 800 var kommet ind, da dørene blev lukket. Fra kl. 15 til 20 spillede kandidaterne til den fornemme titel uafbrudt. De fik hver to numre og var alle tilsluttet det samme forstærkeranlæg. Alene den musikkyndige Peter Gregers, der er uddannet ved musikkonservatoriet i København havde afgørelsen i sine hænder. Den faldt næsten sammen med popularitetsafstemningen blandt publikum. Under hele arrangementet var stemningen høj. Dansegulvet var overfyldt, i gange og forlokaler stod de unge tålmodigt ventende på, at der skulle blive plads til dem. Og først kl. 20, da Danny and the Royal Strings sørgede for afslutningen, begyndte de første at bane sig vej gennem lokalets stillestående og tilrøgede luft ud i det fri, hvor busser og privatbiler bragte de mange udenbys til deres hjemegn".
 
Popshow 1965
5.dec. 1965. K.B.E.Hallen, Maribo. Konferencier: Carl Christensen.
Dommere: Torben Jørgensen (Popbladet 'Beat') Erik Christensen, Nakskov.
Arrangeret af en indsamlingskomite (Til støtte for en sportshal). Solister: Danny and the Royal Strings – The Queens – The Skyriders – The Shaking Danes. 
I forbindelse med 'Nordens største popshow' afholdtes en konkurrence med deltagelse af 20 orkestre fra Lolland-Falster og Sjælland.
 
1. The Victors (Nyk F.) (1000,-)
2. Master Paul and his Chamberlains (Rønnede)(500,-)
3. The Gunfighters (Nakskov) (250,-)
4.?
6. The Servants (Maribo)
 
The Hangmen (Rødby)- Whom (Nyk.F)- The Holidays - The Dustmen -  The Muggers (Maribo) - Kannibalerne - Johnny and his Snakes (Nykøbing F.) - William and Shakespeares - The Cadillacs (Gedser) - Five Alive- King Stones (Tybjerglille)- The Flintstones- The Roosters - The Knights- The Mercey Boys (Østofte)- The Monsters (Ringsted).
 
3000 mødte op til 'Nordens største popshow', hvor de eneste problemer var trafikken. "Især den yngre årgang blev revet med af spillet…ikke så få ældre Maribo-borgere var mødt op for at overvære koncerten, men de fleste holdt sig dog i baggrunden af salen i passende afstand af højtaleranlæggene. Hele arrangementet var præget af frivillig indsats, idet sportsfolk fra byens mange foreninger sørgede for kontrol, servering, garderobe med mere. I hallen var der opstillet boder hvorfra der blev solgt kaffe, the, sandwich med mere" Der blev bortloddet en hel del præmier blandt publikum."Popshowet er uden tvivl det største, der er afviklet på Lolland-Falster" (NyD 6.12.65)
 
                       
                           Orkestrene linet op til konfrontationen
 
Selve hallen dækker et areal paa 5.300 kvm. og er som saadan provinsens næststørste hal – og der skulle saaledes trods det kæmpestore arrangement blive plads til alle. Lidt mere tilbagetrukket plads reserveres for ældre publikummere, der uden brug af vat i ørerne maatte ønske at opleve det store arrangement” (Fo 4.12.65).
 
                                      
                    The Servants i K. Balling Engelsens store fabrikshal
 
Carsten Saul fra The Servants husker arrangementet: "Det var noget helt særligt. Dels var det første gang, vi havde spillet for så mange, dels stod hele Danny & the Royal Strings-holdet lige neden for scenen og holdt øje med alt, dels var jeg egentlig stadig indlagt på hospitalet efter min ulykke i Tyskland, men jeg flygtede. Vi havde jo lovet at spille."
 
LF-mesterskabet i beat og folkemusik 1966
9. februar. Arr: The Shaking Danes Fanclub. Solister: The Immigrants – The Shaking Danes. 
Selve mesterskabet måtte aflyses pga. for få tilmeldte, men et popbal blev der da.
 
  
LF-mesterskabet i Beatmusik 1966
30. oktober kl. 15. Forsamlingsbygningen, Nakskov.
Arr: DRS (Danny & Royal Strings’ fanclub).  
Der var lagt op til det store brag af et mesterskab med talrige store annoncer op til begivenheden. ”Årets store begivenhed i beatmusik” osv. Det forventedes at de forsvarende mestre fra 1964 The Thunderbirds samt fra 1965 The Shaking Danes ville stille op, men Thunderbirds meldte fra.
I forhåndsannoncerne hed det: "Det er en betingelse for de orkestre, der vil deltage, at de skal medbringe en liste over 15 numre, hvoraf 2 ved udtrækning skal spilles i konkurrencen. Professionel dommer samt publikumsafstemning. Stationære anlæg" samt ”DRS lover pop for alle pengene – 8 kr. – og hvad der er mere vigtigt – det bliver god pop. Man har nemlig besluttet at stramme kvalitetskrave betydeligt, således at kun de bedste orkestre kan komme i betragtning ved kåringen” (Lo 15.10.66).
 
 
Publikum                              The Shaking Danes
 
Over 800 unge overværede konkurrencen og ballet. (Dans til Danny and the Royal Strings – Master Paul and his Chamberlains samt vinderorkesteret. 250-400 gik forgæves, da Forsamlingsbygningen var fyldt. Dommerne Ivan "Melvis" Haagensen (Musiker) og Leif Juhl (Pladeselskabsdirektør) kom på en svær opgave, da de konkurrerende orkestre var færdige med at vise deres kunnen. The Shaking Danes og Johnny and his Snakes fik lige mange points, men sejren gik til Shaking Danes ”da de bedst forstod at sælge varen”, som det hed. The Victors og The Mercey Boys kæmpede om de to næste pladser med en forskel på et halvt point. I den afsluttende popularitetsafstemning vandt Shaking Danes også. Senere gav deres sejr lov til at stille op direkte i finalen i DM i Pop! 1967.
 
1. The Shaking Danes (Nakskov) (Præmie: Sølvkrus samt pladeindspilning i Corona Studiet)
2. Johnny and his Snakes (Nyk. F.)
3. The Victors (Nyk.F.)
4. The Mercey Boys (Nørreballe)
High Heeled Sneakers - The Flintstones - The Clouds (Nakskov) - The Hangmen (Rødby) - Dynamite Group (Nyk.F.) - The Knights (Nyk.F.)
 
“Der herskede en fantastisk stemning på tilhørerpladserne, og alle fik en fornøjelig eftermiddag ud af det, idet musikken gennemgående var af ret god kvalitet” (Lo). 
 
LF-mesterskabet i Beat 1967
12. november. Forsamlingsbygningen, Nakskov. Arr: Beat Dancing Show. Solister: The Javalins (NL/Indonesien) – The Servants – The Vanguards. Dommere var "en journalist og et medlem af en kendt beatgruppe". Hvert orkester skulle indlevere en sætliste med 15 numre, hvoraf dommerne valgte seks stykker ud, som orkesteret skulle deltage med. Hele konkurrencen blev optaget på bånd, således at dommerne kunne genlytte bidragene, hvis der skulle opstå tvivl. Det var der ikke: Både dommere og publikumsafstemningen var enige om placeringen.
I finalen:
1. The Sound 66 (Vandt kontrakter med engagementer for mellem 1000,- og 2000,- kr)
2. Johnny and his Snakes (Nyk.F.)
3. The Tormentors (Sakskøbing)
4. The Up or Down Set (Nyk.F.)
Præmier til alle deltagende grupper.
Bustransport fra flere købstæder. For første gang var alle tidligere orkestre med en LF-mestertitel opløst, så landsdelen stod uden en mester. Hele showet startede med diskoteksunderholdning. Beskedne 200 unge mødte
 
Pigtrådskonkurrence
4.12. 1967. Søpavilionen, Rødbyhavn. Solister: The King Beats.
Deltagere: Hankless - The Madcats - Robers - Soar (Rødbyhavn) - X-Rays (Holeby) Publikumsafstemning. 
 
 
Beatkonkurrence.
27.oktober 1967. Arr: Cadillac Club - Solister: Les Variations (F) – The Jaybirds. Dommere: Jan Due (The Lions) – Per Larsen (The Jaybirds)
 
Deltagere: Zeals (København) - Birds of Prey (Køge) - Honey Bees - Who Else
 
 
LF-mesterskabet i Pop 1968
3.marts kl.15 Holeby Bio. Arr: Nyt Børge/Flower Pop. Solister: Lollipops 
 
Konkurrencen var lige ved ikke at blive til noget. Kun fire LF-grupper havde tilmeldt sig ”og de må altså til Sjælland, men hvis der melder sig to grupper yderligere fra Lolland-Falster, skulle det kunne lade sig gøre. Seks grupper ville være passende at køre et sådant arrangement på” sagde Haaest fra Nyt Børge (LT 20.1.68) Og næste uge: ”Vi opdagede at der alligevel var orkestre nok fra Lolland-Falster til, at vi kunne tage derned og arrangere en festlig eftermiddag” (LT 27.1.68)
Næsten 500 unge gæster fyldte salen til bristepunktet. Inden da havde der været tumult udenfor, som havde kostet en glasdør. Presset ved indgangen og utålmodigheden havde været for stor. Fra scenen kunne klubbens konferencier oplyse, at det var medarrangørernes ønske, da ’det var god reklame med en stor kø udenfor’. Mange skulle samtidig have fornyet medlemskort, så flere af gæsterne nåede først ind, da arrangementet var i fuld gang.
Men ”DM-arrangementet blev en succes og sprængte alle rammer. De unge stod som sild i en tønde, og temperaturen var ulidelig høj. Par forsøgte at danse, men det blev allerhøjest til enkelte ’trip’ til hvert nummer. Der var en evindelig hujen og skrigen. Rent økonomisk blev eftermiddagen ganske god, men Flower Pop som havde sliddet med arrangementet skulle dele indtægterne med popbladet ’Nyt Børge’. Det var ganske fortjent, at Tormentors blev kåret som den populæreste.”
 
     
          Den glade vinderkvintet            Love Reflection spiller sig på 2.pladsen
 
Trods Tormentors sanger Yvon Madsen var hospitalsindlagt kunne resten af gruppen altså tage sejren. Efter konkurrencen mellem de deltagende orkestre, kom Lollipops på scenen samtidig med at det kunne meddeles, at deres seneste plade havde besat førstepladsen på top-tyve listen.
1. Tormentors (Sakskøbing) (videre til DM)
2. Love Reflection (Rødby)
3. Sticks and Stones (Horslunde)
The Box (Nyk.F.) - De tre jojer (Stubbekøbing) - Mick and his Toys (Guldborg) - Sound of Servants (Maribo) - Merry Go Round (Sakskøbing) - The Up and Down Set (Nyk.F.)
 
Flower Pop's amatørkonkurrence
16.juni 1968. Holeby Bio. Arr: Flower Pop. Solistorkester: Young Flowers. Trylle-Max underholdte. 
 
1. Father McChinn's Immorallic Doubledecker (Rødbyhavn) vandt pengepræmier. 
X-Rays (Holeby) blev nr. 2 i publikumsaftemningen
Dix Sept (Hillested) blev nr. 3 i publikumsafstemningen
Back Ole (Maribo) blev nr. 2 i dommerafgørelsen.
 
Daydreamers (Maribo) - Whom (Nyk.F - Merry Go Round (Sakskøbing)- Sticks and Stones (Horslunde) - Accidents (Nakskov) - Fiddlers (Toreby).
 
NyD 14.6.68: "Det er meningen, at vi vil give nogle af de hidtil små ukendte popgrupper fra landsdelen mulighed for at vise, hvad de egentlig kan, siger Henry Thomsen, Flower Pop. Alle grupper kan deltage, og der bliver to afdelinger – en hvor det bliver publikum, der stemmer om den bedte gruppe, og en hvor der er et mere professionelt tilsnit over bedømmelsen, idet det bliver orkestermedlemmer i andre popgrupper, der danner dommerkomiteen."Father McChinn’s vandt begge kategorier – det populæreste og det dygtigste orkester". Lol.
 
LF-mesterskabet i Beat 1968
3. nov. Kl. 15-20. Hotel Baltic, Nyk. F. Arr: Beat Dancing Show. Solister: The Pretenders og The Servants og The Tormentors. 
 
1. Molly and her Four Poisoned Roses (Nykøbing)
4. Fiddlers (Toreby)
Our Sound (Nakskov) - Accidents (Nakskov)- The Up and Down Set - Contact High (Holeby) - Blues Impression - Dix Sept (Horslunde). 
 
I marts afholdtes LF-mesterskabet i pop, men hvem kunne tage sig af, at der nu skulle kåres nye LF-mestre? Beatmesterskaberne, som hidtil var afholdt i Nakskov, var nu flyttet til Nykøbing, solistorkestre var blevet inddraget og som noget nyt kunne grupperne selv bestemme, hvilke numre de ville fremføre. Dog med et maximumophold på scenen i 18 minutter.
NyD 4.11.68: "Dommerne i konkurrencen om LF-mesterskabet i beatmusik 1968 blev populære, da de i går udpegede "Molly and her Four Poisoned Roses" som vindere af mesterskab og guldmedaljer. Sølv- og bronzemedeljer gik til to Nakskov-orkestre "Accidents" og "Our Sound". Den vindende gruppe gjorde en festlig entre med viftende dannebrogsflag og nyoptrukne sukkerroer, som gruppens to kvindelige medlemmer under koncerten sad og parterede til stor undren for alle udenforstående. Orkesteret var uden tvivl det dygtigste. Det leverede god bluespræget avanceret beatmusik på en utraditionel måde. Egne numre med et improviseret præg fik en tætpakket sal på 600 unge til at leve med i det, der skete på scenen. Orkesteret havde virkelig tag i publikum og man havde ikke indtryk af et landsdelsorkester, men af et professionelt avanceret orkester". 
 
LOLLAND-FALSTERMESTERSKABET I BEAT 1969
Hotel Baltic, Nyk.F.
 
1.Molly and her four Poisened Roses
Jeg kan huske, at Ole Mortensen i ugevis forsøgte at overtale os til at stille op til DM. Det var imod vores musikalske principper. Først da vi besluttede at gøre optrædenen til en happening, var der nogenlunde enighed i Molly-ensemblet. Vi spillede eet langt nummer. Arrangørerne havde sat en tidsfrist, som vi klart overskred. Vi stod til diskvalifikation, men efter længere votering blandt dommerne, blev vi udråbt som vindere – til vores store skuffelse; for hvad nu? Nu skulle vi jo til det igen: Det blev en 2. plads ved SM i Fjordvilla, Roskilde samt en 3. plads ved DM i Fyns Forum, Odense. (Claus Larsen)

 

.......................................................................................................................

 

Claus Hellgren Larsen  | Hellgren2@gmail.com