Danny & the Royal Strings

Nr.Alslev
1963-1968
 
                      
  
Lokale pionerer og det populæreste rockorkester fra Lolland-Falster.
 
 
I modsætning til de fleste andre LF-orkestre, så er Danny & the Royal Strings' karriere dokumenteret flere steder, men her er den igen - suppleret med nogle fotos og aviscitater:
 
1963:
Med et års tid i The Young Ones havde de allerede fået nogen erfaring på deres instrumenter (Rytmeguitar: Ole Nielsen, Singleguitar: Lars Stryg, Trommer: Jes Pedersen, Bas: Sanning Hansen og i at spille sammen som pigtrådsorkester. De havde øvet og spillet ’ude’ med et repertoire af instrumentalnumre.
 
The Royal Strings i Harmonien, Nakskov
 
Men ligesom andre orkestre i denne periode ville de have sangnumre på repertoiret, så de kunne lyde som forbillederne Cliff Richard og The Shadows. 
 
Øveaften med Bo
 
De havde haft Bo Overgaard med som sanger, men i starten af 1963 blev Dan Rasmussen ny forsanger. Han startede allerede i 1958 som rock-sanger og havde erfaringen. "En moderne kvartet med sangeren Dan Rasmussen var ogsaa mellem noget af det bedste. Det er tydeligt, at Dan har sin "kollega" Tommy Steele som forbillede. - Eller som én sagde bagefter: Man skulle tro, han havde kuglelejer i underlivet!" (LFS 27.10.58) De begyndte at kalde sig The Royal Strings og stillede op først til Danmarksmesterskabet for Shadows-orkestre i marts og til DM i pigtråd i april 1963. Konkurrencerne gav hver en flot andenplads.
 
 
”Det var vist Sanning som fandt på navnet Royal Strings.  Vi var ikke specielt royalistiske, men syntes bare det lød fedt” sagde Stryg.
(NyD 9.4.63): [En DR-audition til ”Ung Lørdag”] ”Aftenens højdepunkt var vel nok mødet med The Royal Strings, der lige er blevet nr. 2 ved DM. [Sangeren] havde imidlertid usandsynligt svært ved at overdøve sine kammerater, hvor tre var guitarister og en trommeslager”
(Fo 9.4.63): ”..med elektriske guitarer og sang af Dan Rasmussen gav de den alt hvad trommehinderne tage”.
Med Dan som frontfigur blev deres fulde navn efterhånden Danny & the Royal Strings, og de kom til at bane vejen for de mange rockorkestre, der fulgte. (NT 26.4.63): "Festens optakt var et rock-orkester fra Nykøbing F., som lige kunne nå at give et par numre, inden de fortsatte til København til konkurrencen om et danmarksmesterskab i deres specielle genre. Og sikken en optakt. Flere af tilhørerne var noget overraskede, for ikke at sige en del chokerede over den støj, som 4 elektriske guitarer kan frembringe. Og med sangsolisten Danny som en hel gummibold foran mikrofonen, gik der noget, som lignede en sort sky hen over ansigtet på de jazzkyndige. Det viste sig senere, at den opvarmning, som orkesteret præsterede i Næstved-hallen, havde været så god, at dysten i København senere på aftenen resulterede i en 2. plads." Deres popularitet skabte faglige problemer, men efter en prøve i Dansk Musiker Forbund, Nyk. blev de optaget som medlemmer.
         
 
 
1964:
 
Beatlesfeberen gik ikke hen over hovedet på Dannyerne. De fik en række Beatles-numre på repertoiret i starten af 1964.
2.påskedag: Deltog i Påske pop Festival i Falkonercentret med en række københavnske orkestre.
I juli blev Dan Rasmussen erstattet af Birger Nielsen (ex. Jetsons fra Vordingborg) Han blev forsanger, men spillede også rytmeguitar og mundharpe. Hans indflydelse som bl.a. komponist, og Lars Strygs talent som arrangør, var en væsentlig årsag til at repertoiret blev mere originalt og progressivt. Det blev tydeligt at høre inspirationen fra både The Kinks og The Pretty Things.
Til LF-mesterskabet i pigtråd 1964: ”Danny and the Royal Strings spillede under og efter konkurrencen og var intet mindre end et imponerende skue. De fem ungersvende var iført hvidt tøj, røde sko, røde lommetørklæder og røde butterflies. En af dem var sågar udstyret med et smukt langt polkahår, der flagrede om ørerne på ham, når han slog med hovedet” (NyD 30.11.64). Det hvide tøj og de røde støvler var også i brug i Tivoli, Kbh. d. 10.oktober, hvor de optrådte i Ti vi ka' li'-programmet, men her høstede de stort bifald, da de lavede et lynskift til Beatles-dress på scenen.
 
    
 
Året havde været travlt. (Pop) Carl Christensen var manager m.m. og havde skaffet talrige engagementer. Han havde et godt øje for, hvad der var populært især blandt teenagepigerne, og han var i stand til at iscenesætte deres optrædender som sensationelle shows og ikke bare kedelige dansemusikere.  Der blev også startet en fanklub.
 
   
       Lars Stryg             Jes Petersen               Ole Nielsen            Birger Nielsen
 
1965:
Ved årsskiftet forlod Sanning Hansen gruppen, der fortsatte som kvartet. Efterhånden kom populariteten også til ’Dannyerne’. Som et af de første orkestre fra LF blev de omtalt og afbildet i flere ungdomsblade. Det var ellers de københavnske orkestre, der dominerede plademarkedet, popbladene osv.
Orkesteret holdt "sommerferie hver for sig og tre af dem har benyttet fridagene til at købe egen bil". Birger Nielsen var for ung til at få kørekort, så han købte et nyt sanganlæg. Det blev også til en orkestervogn, og nu havde de grej for ialt 75.000,- "Gruppen fra Nordfalster er således i stand til at gøre en fornyet indsats for gamle og forventede nye fans, når det inden længe på ny går løs ved pigtråds-arrangementerne over det ganske Sjælland og Lolland-Falster" (NyD 3.8.65).
I starten af august spillede de opvarmning til nogle koncerter med The Kinks
De holdt fast i deres jobs og uddannelser og havde travlt med at nå rundt til spillestederne, men på øveaftener og i ferierne fik de indøvet nye numre.
Sensommeren: ”Orkesteret har lagt repertoiret om, hvor poppen er på retur, så er hovedvægten lagt på det, der populært kaldes ”den vilde pop”. I stedet for Beatles-numre spillede de nu Kinks-, Animals- og Pretty Things-numre og ikke mindst: Egne kompositioner”
Efter et af de talrige mesterskaber, som blev afholdt, fik de en pladekontrakt med EMI og var for første gang i pladestudiet.
 
    
         Fra Metronome Studio, Kbh.
  
De var nervøse, men 'Come Right Back/Promise You'll Do' blev indspillet - i stereo, og udkom i mono!
 
(RT 21.10.65) i forbindelse med Beat Dancing turneen i Nakskov, Odense og Ringsted: ”Danny and the Royal Strings har fået deres plade udsendt i foreløbig syv oplag”. Og så var det med to selvkomponerede numre.
At gruppen var meget på farten illustreres af weekenden 8.-10. okt. 65, hvor de måtte tage fly i brug for at nå alle engagementerne: Göteborg - Stenlille - Fredericia - Struer.
De skulle have indspillet numre til endnu en single for EMI, men blev uenige med pladeselskabet. Kort tid derefter fik de kontakt til det mindre selskab Ecco, og kunne nu selv bestemme, hvad der skulle indspilles.
”Dannyerne er den danske pigtrådsgruppe, der har den største fanklub. Over 3000 medlemmer og afdelinger i USA, Jugoslavien, Tyskland m.fl. Hver træningsaften bliver startet med at læse fanbreve. Der er planer om en USA-turne” kunne avisen skrive nu.
 
1966:
I januar turnerede Dannyerne i ca. 14 dage på Fyn og i Jylland. De måtte ofte igennem store strabadser for at gennemføre engagementerne. Snestorme i Jylland lukkede veje. De var i Ecco’s indspilningsstudie Corona i slutningen af januar 1966, hvor en begejstret Erik Haaest (Beat’s redaktør, pladedirektør m.m.) tilbød gruppen en 14-dages turne på Mallorca.
D. 23. jan. medvirkede orkesteret i "Januarrytmer" – et 50 min. radioprogram.
Deres anden single med egne sange udkom d. 21. februar.
Foråret 1966 bød på en Jyllandsturne samt en folkeparkturne i Sverige i maj.
 
 
1967:
I januar udtalte deres manager: "Der er en stilændring på vej som stiller krav og er vanskelig at leve op til. Vi skal lægge mere vægt på sangen, og skal bruge en ny sanger, som vi vil avertere efter. Det var resultatet af en stor afstemning i Kirkeskovpavillonen, som viste at sanggrupper som Red Squares er ved at blive populære."
Dannyerne spiller i maj for første gang i 3 år i Nyk.F., og det bliver i løbet af sommeren til flere engagementer i Jylland, bl.a. Boom Dancing, Århus, samt et 4 dage i Giraffen, Kbh.  men d. 3. september holder de en slags afskedskoncert på Søpavillonen i Rødbyhavn. Lars Stryg forlader bandet.
Jesper Munk Rasmussen fra The Tormentors spiller med i Dannyerne i perioder.
Tom Juul Nielsen fra Johnny and his Snakes vikarierede også.
Sept 67: 4 medlemmer i bandet. De har et 4-dages engagement i Giraffen, Kbh.
Okt.67: ”Der er sket mange forandringer med orkesteret. Lederen Lars Stryg er ikke med mere. Værnepligten kalder, og han var uenig med resten af orkesteret om repertoiret og har valgt at træde ud”. Han var kørt træt i pigtråd og ville prøve noget nyt. Han begyndte kort tid efter at spille i The Skyriders fra Præstø, samt starte sit eget pladeselskab med udgivelsen af deres single "I Have An Illusion/The Whole World Is Shaking."
I stedet havde Dannyerne, som det første beat-orkester fået 2 go-go girls, Mona og Merete med, og spillestilen var lagt om.
D. 10.dec 1967 havde Danny & the Royal Strings premiere som 3-mands gruppe (Hotel Færgegården) Besætningen var: Vokal, single: Birger Nielsen, vokal, bas: Ole Nielsen, trommer: Jes Pedersen.      Steen Nielsen (Skyriders) og dir. Stryg '68
 
De overvejede at skifte navn og tegnede i april 68 kontrakt med Eugen Tajmer Booking. De håbede derved på fjernsynsoptræden og flere engagementer i København og i Sveriges folkeparker. Om musikken med den nye besætning sagde de: ”Den bliver naturligvis præget af, at vi får færre instrumenter. Til gengæld bliver mulighederne for at udnytte det enkelte instrument meget større, ligesom kravene til os selv. Vores sammenspil må være 100 procent nøjagtigt, og der må ikke optræde nogen fejl. Det høres alt for tydeligt, når vi er så få. Vi spiller meget hårdpumpet musik ala John Mayall, The Cream, Jimi Hendrix og Country Joe og flere. Det er nu ikke mere det rene sex, der lokker fans til. Der er flere mandlige fans. Nu er det musikken, man interesserer sig for.”
 
 
Danny & the Royal Strings (navnet blev alligevel ikke skiftet) spillede en del på Fyn og i Nordsjælland, men passede stadig uddannelserne.
D. 4.8.1968 havde de deres sidste engagement og gruppen blev officielt opløst. Man sendte en pressemeddelelse til regionens aviser. Her oplyste man at ”Ole Nielsen skal aftjene værnepligt og at det ikke vil være muligt, at finde en kvalificeret bassist og i øvrigt havde man ikke energi til at gå i gang med en ny samarbejdning af orkesteret.”
 
Gruppen optrådte som ‘dansemusiktrioen Royal Strings’ i sommeren 1969. Lars Stryg havde genoplivet orkesteret med dansktoprepertoire efter hittet 'Jeg drømte mig en drøm i nat' og det blev bl.a. til nogle singler og to LP'er i starten af 70’erne. Navnet var Lars Stryg & The Royal Strings og besætningen var i efteråret 1970: Guitar og sang: Lars Stryg, bas: Jan Eliassen og Steen Christensen bag trommerne. Siden udvidede de med Jørgen Christensen på orgel.
 
Sanning Hansen helligede sig sit borgerlige erhverv.
 
Trommeslager Jes Petersen spillede i slutningen af 1969 I trioen Baby Dolls (Tidl Keld Nielsens Trio), der mest spillede dansemusik samt i orkesteret Bauta.
 
Birger Nielsen spillede efter Danny & the Royals Strings i en lang række orkestre. Bl.a. Bauta i midten af 70’erne. I 1977-79 spillede han i Highway Band. Han lavede et par børneplader med Helle Haaber, solopladen "Birger", hvor McKinleys medvirkede. Siden nogle fritidsbands. Han døde marts 2013.
 
Dan Rasmussen fortsatte efter sin tid i gruppen som fodboldspiller i B 1921 og fik arbejde i Fona, Nykøbing F. Han optrådte i 1990-erne som leder af Danny and the New Royal Strings, og derefter som Danny & the Danish Strings. Han døde nogle år senere.
 
Lars Stryg døde 25. september 2021 efter nogen tids sygdom.
 
INDSPILNINGER: UDGIVELSER:
 
EMI, Vibevej, Kbh.
Foråret 65                              7” single                         CD
 
Come Right Back                    Odeon DK 1628                 b
Promise You’ll Do                    Odeon DK 1628                 b
 
Corona Studiet
Tidl. 1966
 
Why Should I Fall In Love        Ecco EST 106                    b   a   c
Get Away                               Ecco EST 106                    b   a   c   d
Don’t You Lie To Me                 Ecco EEP 107                    b   a
My Generation                        Ecco EEP 107                    b   a    c
Wish Me Luck                          Ecco EST 115                   b   a    c
She’ll Never Be True                Ecco EST 115                   b   a    c
White Christmas                      Ecco EST 120                   b   a
Jingle Bells                              Ecco EST 120                   b   a
 
EEP 107 er en EP med andre grupper (Blev genudsendt som BRC 1002)
 
CD:
 
a: Ecco Records Anthology 1. Frost 1206
b: "Get Away with" Danny & The Royal Strings. Frost 0902. 2002 (Inkl. nogle live    privatoptagelser).
c: 30 år med Danny & the Royal Strings. RSCD 5099 (Indeholder også live optagelser fra 1963, 1967 og 1992)
d: Pebbles vol. 18 (Opsamlings-CD udsendt i USA) AIP 1033. 1985
 
Sydhavsøtråd (diverse grupper) LOCAL 3. 2006. Med 6 live-numre.
 
TV:
Det blev kun til nogle prøveoptagelser for dansk TV, derimod deltog de i optagelser, som tysk og japansk TV lavede i 1964 i Barrit Pop Club i Jylland.
 
Nu også på YouTube
 
 
Omtale:
Vi Unge, jan.1963
Beat, 18/1965
LF Folketidende 2.nov.2002
 
 
 
 
Claus Hellgren Larsen  | Hellgren2@gmail.com