Orientem Solem

Rødbyhavn
1968
 
 
(fra venstre:)
Guitar/sang: Dan Bergholtz
Trommer: Paul Thomsen
Bas: Peter Krog
Orgel/rytmeguitar/mundharpe: Ole Korsvig
 
Dan havde i en periode alene arbejdet med sit guitarspil samt med at skrive nyt materiale, og han begyndte at samle et orkester til at optræde med. Ole kom fra Father McChinn og havde stadig en del orkesterudstyr. Efter endt militærtjeneste havde han stadig lyst til at spille. De kontaktede Poul, som havde nogen erfaring bag trommerne i Holebyorkesteret X-Rays. Peter havde ikke spillet i orkester før, men var lærenem.
Der var normalt ikke den store aldersforskel i LF's rockorkestre, men med ni år mellem yngste og ældste medlem brød Orienten Solem denne regel, og de fandt et godt samarbejde.
Kælderen i Dan's forældres hus i Rødbyhavn blev indrettet til øverum, og i slutningen af 1968 begyndte de på de ugentlige øveaftener. De havde besluttet at spille eget materiale, og selv om de alle kom med input, så var det Dan, der som komponist fungerede som orkesterleder. Det repertoire, som de efterhånden fik, bestod af både pop-rock-numre og psychedelic.
De havde debut d. 9. marts 1969 på det lokale musiksted Søpavillonen, og spillede herefter nogle jobs lokalt. Efter orkesteret gik i opløsning i 1971 flyttede Peter til København, og Ole var i en periode disc jockey og fortsatte siden i en række forskellige fritidsbands. Dan forsøgte i flere omgange af samle musikere til et nyt band, hvilket først lykkedes, da han i 1974 flyttede til Nykøbing-egnen, hvar han nsammen med nye musikere dannede dansktoporkesteret Sound 74, som fik mange engagementer især i Vesterskoven, Nykøbing. De indspillede en singleplade med bl.a, en Bergholtzkomposition. I midten af 70'erne standsede han helt med musikken. Han døde i 2011. Paul fortsatte også med at spille. Han var bl.a. med i Aarhusorkesteret Veto, som i 1982 udsendte en LP (ZLP 1001). Ole har siden spillet bl.a. folkemusik.
 
 
Claus Hellgren Larsen  | Hellgren2@gmail.com