The Tormentors

Sakskøbing
1963
 
En sejlivet gruppe, der i flere versioner blev en af de populæreste og travleste fra LF.

 

Version 1.0: Ideen til et orkester opstod d. 23. marts 1963, hvor skolekammeraterne Jørgen Christensen, Finn Bruun Jørgensen efter Danmarks sejr i MGP besluttede at starte et orkester. Jørgen spillede klaver, Finn blev bassist, og de fik fat i Yvon Madsen, som spillede singleguitar, Jørgen Andersen rytmeguitar og endelig Steen Hansen på trommer. De fandt frem til navnet The Tormentors og begyndte at øve. ”Ingen af os var særligt musikalske på det tidspunkt, og vi skulle indøve et sæt på 15 numre. Det skete sådan på gehør. Vi lyttede til numrene – i begyndelsen fra bands som The Shadows, The Cliffters og The Spotnicks – og så spillede vi så godt som muligt det samme” husker Finn.

I november havde de premiere til en skolefest i Østofte. Det gik godt, og nu kom der gang i engagementer til skolefester og andendagsgilder. De fik tilknyttet Teddy Hansen som manager. Det var smart, for han arbejdede på Nordfalsters Avis og det gav lettere adgang til omtale samt til at få trykt fankort, plakater og flyers. Han fik også en aftale med Nørre Alslev Hotel om at arrangere popballer her. De fleste i orkesteret var dog tilknyttet Sakskøbing, så de spillede en del i Våbensted Forsamlingshus, på Hotel Sakskøbing og efterhånden i Reventlowparken. De blev præsenteret som ’De danske Spotnicks’. Bl.a. fordi de ligesom deres forbilleder selv byggede deres musikanlæg. Derfor var de – som noget enestående dengang – ledsaget af teknikeren Jørgen Højgaard.

De fik efterhånden engagementer nordenstrøms, og spillede på Sydsjælland. Det tunge orgel var besværligt at transportere, men de fik endnu flere jobs, da både Poul Birkum, Eugen Tajmer og lokale Pop-Carl blev inddraget i bookingen.

Via Kenn Overgaard fra Thunderbirds kom de i kontakt med sangeren Marty Wouters fra Belgien, som opholdt sig i Danmark. Selv om han ofte sang på et uforståeligt sprog, var alle tilfredse, så han kom til at hedde Marty Daily. (RT 21.10.65 i forbindelse med Beat Dancing turneen: "Tormentors har den belgiskfødte sanger Marty Daily, der er kendt fra fjernsynet, med som solist”.

 

                                          (Marty Daily i forgrunden)

 

”Selvfølgelig var opmærksomheden omkring vores orkester stor. Men vi tog det nu meget jordnært. Det var mest musikken, der interesserede os. Ikke så meget de andre ting, der foregik rundt omkring ved ballerne. Men som i mange af de andre af datidens orkestre, så meldte der sig også andre gøremål end musikken”. Steen havde spillet lidt med Skyriders fra Bårse/Præstø, og Arne Karlsson blev brugt som trommeslager, men Steen blev nu fuldgyldigt medlem af Skyriders, og fik siden følgeskab af Jørgen, og Tormentors stoppede første gang i 1966.

 

 

Version 1.1: De blev dog gendannet i april til en først enkelt optræden på Saxkjøbing Hotel i 1970 samt til SOS-popballer i 1991 og 1992 dog uden Jørgen, som efter mange år som dansemusiker, nu havde stoppet musikerkarrieren. Også Finn gik dansemusikervejen og spiller i nyere tid i anden sammenhæng.

 

Version 2.0: Yvon Madsen (singleguitar), allierede sig med det lokale orkester ”The Small Ones” (Claus Bache (Andersen) bas og sang, Carsten Laulund, orgel og Arne Karlsson på trommer), og de tog navnet Tormentors, da der stadig var engagementer at få. Nykøbingenseren Jesper Munk Rasmussen (Thunderbirds) rytmeguitar og sang kom med, og The Tormentors blev snart et af regionens travleste orkestre. Igennem Eugen Tajmer og lokale Pop-Carl (Christensen)/Poul Birkum fik de nemlig masser af engagementer på Lolland-Falster og det meste af Sjælland. Claus Bache (Andersen): ”Jesper tilførte stor musikalitet, og vi tog ustandselig afsted til engagementer og mesterskaber, vi tilbragte weekend efter weekend på landevejen”. Tormentors havde mange selvkomponerede numre på repertoiret.

 

            

I jan.1968 deltog de i Beat Grand Prix i Vordingborg. I marts 1968 vandt de LF-mesterskabet i pop i Flower Pop, Holeby, selv om de var tæt på af melde fra. Yvon Madsen var nemlig indlagt på Nykøbing Sygehus med et halsonde, men de øvrige fire stillede alligevel op, og det gik jo fint. De gik videre til finalen i Jylland, hvor de ligesom alle andre efter nr.3 tildelt en sportslig 4. plads. Samme efterår optrådte de med ”Flowerpigen Blacky” .

I oktober blev Poul Erik Dalmose gruppens nye manager.

NyD 15.10.68: "Da de lokale Tormentors steg op på scenen, var det "kun" for endnu en gang at slå fast, at de tilhører eliten i dansk beat. Og da de forlod den, sad "kun" et tilfredsstillet publikum tilbage. Atter havde de succes. Atter var de velspillende. Og atter havde de en fantastisk god sceneoptræden".

 

 

I 1969 spillede gruppen i længere perioder uden Yvon Madsen. I samarbejde med Eugen Tajmers bureau forsøgte man at få en måneds turne til Grønland samt en 10-dages turne til Færøerne samt turneer i Jylland og Sverige i stand. "Gruppen har sikret sig kontrakter og starter d. 29. marts i Sverige. Her skal de spille koncert, og som følge heraf kan man naa tre byer paa én aften. Tormentors har ligeledes skrevet kontrakter med et tysk bureau om en 14-dages turné, og herefter gaar turen op igennem Jylland med fastsatte engagementer, der strækker sig over 14 dage. I sommerferien skal de spille på Valhalla i København i 14 dage" (SA 03.69). Endelig gjorde man klar til gruppens første LP.

 

 

I efteråret af 1969 skete igen en større udskiftning i besætningen idet Yvon Madsen helt havde forladt gruppen og John Sklander fra Sound of Servants, guitar/vokal trådte til, og gruppen forsøgte med en slags comeback d. 14.dec 69 efter flere måneder i øvelokalet. De arbejdede med nyt eget materiale samt numre fra Colosseum, Bloodwyn Pig og Steppenwolf.

Gruppen skiftede i 1970’erne navn til Charlies Kaleidoscope og repertoiret blev selvkomponeret eksperimenterende rock. Desværre fik de ikke udgivet plader trods stor popularitet.

Claus Bache (Andersen): ”Efter ’70 begyndte vandene at skilles. Nogle gik dansktopvejen, andre stoppede helt og andre igen fortsatte i rockbranchen i nye konstellationer. Jeg spillede nogle år med John Sklander, men opdagede også den nye jazz-rockfusion, som optog mig meget. Jeg flyttede fra LF i ’73 og begyndte nye eventyr”

Yvon Madsen var begyndt at spille med (Swinging) Hooligans. 

Arne Karlsson begyndte at spille med Steff's Kvartet

 

                             
1970. Fra venstre: John Sklander, Jesper (Rassi) Rasmussen, Claus Bache (Andersen), Arne Karlsen, Carsten Laulund.
 
 
 
CD: Sydhavstråd. Local 3. Med diverse LF-grupper 2006
 
Artikler: Folketidende d. 18.10.2014 og d. 4.12.2014
 
 
 
 
 
 
Claus Hellgren Larsen  | Hellgren2@gmail.com